Σε μια εποχή βαθειάς ηθικής κρίσης, ένα μήνυμα ελπίδας για επιστροφή στις ηθικές αξίες αποστέλεται από την Ελλάδα, γενέτειρα της Δυτικής Ιατρικής, σε όλο τον κόσμο. Ο όρκος του Ιπποκράτη, «ποτέ να μην βλάψω ή να αδικήσω», ως κατευθυντήρια αρχή του ιατρικού επαγγέλματος, έχει θέσει το θεμέλιο για την ηθική στην Δυτική Ιατρική.
Η πρακτική της μεταμόσχευσης οργάνων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα που έχει προσφέρει νέα ζωή σε πολλούς συνανθρώπους μας. Την ίδια στιγμή ωστόσο έχει δημιουργήσει την ανάγκη για αυστηρότερη εφαρμογή ηθικών κανόνων, ώστε να εξασφαλίζεται η συναίνεση των δωρητών και η τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Αυτό, δυστυχώς, είναι κάτι άγνωστο στην Κίνα.
Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Οργανισμός DAFOH είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επί 15 χρόνια ερευνά το ανήθικο σύστημα μεταμοσχεύσεων της Κίνας, του οποίου θύματα είναι κυρίως κρατούμενοι συνείδησης. Τον Ιούνιο του 2019, Ανεξάρτητο Δικαστήριο στο Λονδίνο (
https://www.youtube.com/watch?v=9vqe55edUKk) εξέτασε σωρεία μαρτυριών και στοιχείων εκδίδοντας την απόφαση ότι πρόκειται για «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», χαρακτηρίζοντας το Kινεζικό κράτος «εγκληματικό».
Θα αναλύσουμε τη σχέση μεταξύ της εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων, της επιδημίας SARS (2003) και της πανδημίας Covid-19 (2020), που έχουν κοινό παρονομαστή την παρόμοια στρατηγική προπαγάνδας και εξαπάτησης από την πλευρά της Κίνας, η οποία μεθοδευμένα επέφερε και οικονομικές επιπτώσεις.
Το Κινεζικό καθεστώς κερδοσκοπεί με τις συμφορές των άλλων. Ενεργεί με δόλιους, υπόγειους και πλάγιους τρόπους για να διεισδύσει στις υπό ανάγκη χώρες ώστε να κυριαρχήσει και να επιβάλει την ιδιοτελή πολιτική του με αποτέλεσμα καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Η ηθική και η διαφάνεια σε κάθε συνεργασία και σε κάθε τομέα, όπως στην υγεία, στο εμπόριο, αλλά και στον πολιτισμό, είναι η απαραίτητη βάση για την επιτυχημένη πορεία τους και την μακρόπνοη προοπτική τους. Είναι το θεμέλιο για μελλοντική ειρήνη και ευημερία.
Ποιο θα ήταν το μέλλον της Ελλάδας εάν απομακρυνόταν από ένα καθεστώς που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας; Μήπως είναι η ώρα να το αναλογιστούμε σοβαρά; Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες;
Οι ειδικοί του διαδικτυακού σεμιναρίου που θα συμμετάσχουν σε ζωντανή συζήτηση θα διερευνήσουν αυτά και άλλα ερωτήματα και θα προτείνουν λύσεις και περαιτέρω ενέργειες.
________________________________________________
Ο DAFOH βραβεύτηκε πρόσφατα με το βραβείο κοινωνικής ευθύνης «Mother Teresa Memorial Award for Social Justice» και προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2016 και το 2017.